Ниски се запазват нивата на безработица в района на Велико Търново в края на 2022 година. Това обобщават за "Фокус“ от Дирекция "Бюро по труда“ в старата столица. От там уточняват, че регистрираните незаети лица през декември са били 1 674, като те са със 71 повече от тези през ноември. Стойностите се запазват идентични с тези към края на 2021-а.

"За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 324 лица, както и петима души от групите на търсещи работа учащи и пенсионери. Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция "Бюро по труда" – Велико Търново през декември е 3.5%, при 4.6% за област Велико Търново и 4.7% за страната.  По общини безработицата е както следва – община Велико Търново 2.7%, община Елена 8,7% и община Златарица 17.2%“, допълват от институцията.

Хората, които са започнали работа през декември 2022-а са общо 176, като те са по-малко в сравнение с ноември.

Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: преработваща промишленост – 30%, хотелиерство – 16,6%,  образование -16%, административно-спомагателни дейности – 6,6% .

На субсидирани работни места са наети 26 души от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Луиза ТРАНЧЕВА