Пет поколения се събраха на нашата празнична гала вечер на 15 ноември, 70 години по-късно. Невероятно преживяване между поколения артисти, от първите до най-младите, на една сцена. И това няма как да не е вълнуващо и за нас, и за публиката ни. Всеки един артистичен състав имаше своята вечер. Това разказа в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" доцент д-р Нина Найденова, директор на Държавна опера - Пловдив.

"Солистите на оркестъра бяха първата вечер, с една ювелирна програма с маестро Деян Чобанов. На гала концерта Деян Чобанов, Лучано Ди Мартино, това са музикален и артистичен директор, Григор Паликаров, който е един диригент, тръгнал от Пловдив като кариера, бяха на сцената заедно, това е прекрасно!", добави Найденова.

На 16 ноември хорът на операта също е имал едно много съкровено представяне. "И се радвам, че успяхме с Пловдивската митрополия, с благословията на митрополит Николай, да съберем в едно вярата и духа и да направим едни песнопения на Рахманинов. За първи път в църквата имаше нещо като служба и концерт в същото време, защото имаше и аплаузи в църквата “Света Марина"", посочи още директорът на Опера Пловдив.

"Във вечерта на балета, с най-новата им премиера, имаше едно фамилно представление - да споделят и родители, и деца усещането за Коледа, за празника, за надеждата и смисъла в това да се усмихваш на “Лешникотрошачката".

И поредица от други празници, целият ни юбилеен сезон е посветен на две теми. Едното е свързано с бъдещото поколение, наше много съкровено желание да дадем път на следващите.

Най-близо е премиерата на операта “Бохеми". Обявихме конкурс за млади певци до 35 г. възраст, над 50 артиста от цял свят се явиха, така че ще видим тези млади хора на 15 декември", сподели още Нина Найденова.

"И всъщност, една много наша споделена инициатива, мотото на сезона, на годината е “Операта е тук". Операта е в сърцето, в мислите, във взаимоотношенията ни, като мода, като начин на живот, като пространство тук, в България, в света. Това тук съдържа много, много, много и ние влизаме в институциите. Ако вие влезете тези дни в галерия, в музей, може да видите наша визия и да се оставите да разглеждате картини на оперни изпълнения от артисти на нашата институция.

След това ще влезем в общинските сгради, там, където се събират пловдивчани, образователните институции. Тоест, ще гастролираме в местата на Пловдив. Обичаме да казваме, че пулсът на града е 3/4-ти музика. Ние вече сме много  демократична институция. Можете да ни видите не само в залите, можете да ни видите на улиците, на балконите, на площадите, сред младите хора, сред различните хора. Тоест, ще бъдем навсякъде. Много бих се радвала да поканя всички, но месеци напред билетите вече са изчерпани. Все още има за някои от спектаклите места. Ние сме направили една програма като “Златната класика", сега предстоят спектакли на “Травиата", на “Бохеми" премиера, изключително силен сезон симфоничен със симфониите на Брамс, които също могат да бъдат следени, балетни  премиери от най-малките форми, които правим от опера-бутик до Античен театър, където залагаме пак на една силна програма и се надявам скоро да я обявим", добави директорът на Операта в Пловдив Нина Найденова.