Проверката в Дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово е започнала след вътрешен сигнал от служители. Това съобщи за "Фокус“ кметът на Община Горна Оряховица Николай Рашков. Той коментира и, че слухове за злоупотреби в институцията се носят в града отдавна.

"През годините сме чували, че има много злоупотреби със средства на потребителите. Също така, по неведоми пътища, в публичното пространство се говори, че има злоупотреби с имоти на потребителите, но това засега не е доказано. Също така се говори, че на работното място много хора употребяват алкохол и реално работното им време преминава в гуляй, а не в грижа за хората. Това, всъщност, успяхме да го докажем“, допълва Рашков.

Служителят с 1,7 промила алкохол в кръвта е бил фелдшера на Дома, който отговаря за живота и здравето на хората.

"Другите бяха служители по поддръжката. Те бяха с минимални количества, оправдаха се с това, че на обяд са пили по една бира“, обяснява още кметът.

Фелдшерът вероятно ще бъде дисциплинарно уволнен, а останалите ще получат забележка. Директорът на институцията е съдействал при проверката, вероятно ще съдейства и за решаване на проблемите. Градоначалникът е на мнение, че потребителите трябва да бъдат включени в трудова терапия.