Кметът на Смолян Николай Мелемов поздравява жителите на общината с Деня на независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Общината.

"На 22 септември, преди 114 години, при изключително тържествена обстановка в историческата църква "Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния Царевец е обявена независимостта на България.

Провъзгласяването на независимостта е акт с изключително историческо значение за развитието на Родината. Увенчава се великото дело за независима българска държава и равнопоставеност в Европа.

В ден като днешния, ние сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически 22 септември, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще.

Да отдадем почит и признателност на тези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти. Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина.

Нека на този празник си пожелаем да бъдем достойни наследници на нашите предци. Да не забравяме и забележителните уроци на историята. И да помним, че от усилията на всички нас зависят бъдещето и просперитетът на България. Честит празник!“, казва в поздравлението си кметът на Смолян.