След публикуването на информация за поставяне на светофар на кръстовището на ул. "Самоковско шосе" и ул. "Синя светлина" последваха остри реакции. Започнаха да валят сигнали, организиран бе протест. В законовия срок беше подадена жалба срещу издаденото от НАГ разрешение за строеж. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" кметът на район "Панчарево" Николай Гюров. По думите му тя е придвижена чрез НАГ към съда. 

"Още преди разширяването на Околовръстното шосе е коментиран въпросът как да се урегулира това кръстовище, което е със сериозен трафик. Преди няколко месеца по покана на един от заместник-кметовете на Столичната община отидох заедно да обявим началото на този проект. Поводът бе издаденото разрешение за строеж от главния инженер на Направление “Архитектура и градоустройство" (НАК) в Столичната община. На това събитие от Столичната община презентираха намерението за изграждане на светофарна уредба на това място. Проектът бе обявен в съответствие с изискванията и както се обявяват всички проекти, припомни той.

Гюров обясни, че след като е публикувал новината в профила си в социална мрежа, е последвала остра рекация. "Аз публикувах новината в профила си във Facebook, който е основен канал за комуникация с жителите на района. И веднага последваха остри реакции. Започнаха да валят сигнали, организиран бе протест. В законовия срок беше подадена жалба срещу издаденото от НАГ разрешение за строеж. Тя е придвижена чрез НАГ към съда", посочи той.

Николай Гюров бе категоричен, че незабавно трябва да бъде намерено решение за урегулирането на кръстовището на ул. "Самоковско шосе" и ул. "Синя светлина“.

"Смятам, че на един въпрос трябва да има ясен и категоричен отговор. В момента хората на това кръстовище са оставени да водят ежечасна битка между това кой преди кого или след кого да тръгне. Това е изключително конфликтна точка. Категоричен съм, че това кръстовище трябва да бъде урегулирано. Дали ще продължи да се регулира, чрез пътни полицаи, дали ще бъдат монтирани съоръжения, трябва да има решение. Друг е въпросът, ако се реши да се монтират съоръжения, какъв тип ще са. Аз изпратих писмо до столичния кмет и ресорните й заместници, до главния архитект на столицата, до НАГ, в което поставяме въпроси и предлагаме решения", уточни Гюров.

Гюров е на мнение, че решенията за облекчаване на трафика по ул. “Самоковско шосе" е незабавното възлагане на проучване и проектиране на връзките към Столичния околовръстен път и най-вече към кръговото кръстовище на ж.к. "Младост“ 4.

Нели СТАВРЕВА

Целият разговор с кмета на столичния район "Панчарево" Николай Гюров може да прочетете в рубриката "Интервю".