Всички училища и детски градини в област Смолян са готови за откриването на новата учебна година. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян Никола Запрянов – началник на Регионалното управление на образованието – Смолян. Всички ремонти, които имаше през летния период, вече са приключили, така че от гледна точка на това, няма да има проблеми за започване на учебната година, поясни той.

Над 98 % от ръководствата на училища и детските градини са декларирали, че имат осигурено отопление за предстоящата зима. "Имаше малък проблем в една от общините с осигуряването на дърва за огрев, но се работи усилено в тази посока и се зараждат дърва и до края на септември и началото на октомври и те ще бъдат обезпечени за зимата“, допълни Запрянов.

Той уточни, че към момента в област Смолян има над 75 маломерни паралелки, но все още се получава информация от общините и може би ще има още няколко такива. По думите на Запрянов, през последните години те се увеличават с леки темпове. "Надявам се да се спре тенденцията за намаляване на децата в област Смолян. След старта на новата учебна година ще се знае със сигурност броя на децата, защото има движение до последния момент. Надявам се да сме запазили броя от миналата година и да няма намаляване в броя на децата“, коментира началникът на РУО - Смолян.

Само един ученик ще има в първи клас в основното училище в село Арда, тъй като то е защитено. Така ще бъде и в село Забърдо, но имайки предвид отдалечеността в тези населени места и възможността тези ученици да имат достъп до образование, се получава така, че да има единични бройки в тези класове, посочи Запрянов.

Той пожела здраве на всички деца и ученици и една успешна нова учебна година.

Нели ГЕРГЬОВСКА