Лошо е качеството на въздуха в цялата Великотърновска област тази сутрин. Това показва справка на "Фокус“ със сайт, който прави замервания в реално време. Според анализа въздухът е достигнал високо ниво на замърсяване и е нездравословен за чувствително групи. Степента е трета от общо пет. Основните замърсители в момента са фините прахови частици, които са с диаметър по-малък от 1,5 миктометра. Те могат да влязат в белите дробове и кръвообращението, което води до сериозни здравословни проблеми. Най-тежките въздействия са върху белите дробове и сърцето. Дългото стоене навън може да доведе до кашлица или затруднено дишане, усложнения при астма и развитие на хронично респираторно заболяване.

"Намалете времето, прекарано на открито, ако чувствате симптоми като затруднения с дишането или раздразнение на гърлото“, призовават специалистите.

От Националния институт по метеорология и хидрология уточняват, че днес над страната ни има пренос на сахарски прах. Концентрациите на изток са малко по-ниски от тези на запад.

"Преносът на сахарски прах е явление, обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна“, допълват от НИМХ.