Незаконна сеч в землищата на две съседни великотърновски села притеснява местните. Хората от Къпиново и Церова кория се опасяват, че нерегламентираното премахване на дървета може да доведе до затлачване на преминаващата наблизо река Веселина и до наводнения, предаде кореспондент на "Фокус“. По сигнала се задействаха двама общински съветници от ОбС – Велико Търново – Димитър Манолов и Борис Китанов, които заедно с органите на реда, горски и кметовете на селата направиха проверка на място.

Всичко започва, когато двамата местни парламентаристи, които са и членове на ПК по земеделие и гори, се усъмнили, че подаден от местния арендатор Георги проект за изграждане на ПУП за водовземване от река Веселина за напояване на земеделски площи може да доведе до екологичен дисбаланс в района и щети върху местности, които попадат в НАТУРА 2000. Междувременно общинските съветници получили и сигнали от хора от Къпиново, че в момента текат незаконни дейности, без още да е налице разрешително за такива.

"След като прочетохме материал от 78 страници, с колегата Китанов ни  направи впечатление, че ще се изгражда съоръжение за водонапояване на земни площи, което ще минава през частни и общински имоти, както в землището на Къпиново, така и на Церова кория. И поставих въпрос: "Дали някой е направил обследване на разрешението за тези три тръби?“. Тръбите са с цолаж Ф600, което означава - 60 л/сек, като умножим секундите, минутите, часовете - става 214- 220 кубика на час. Ако ние позволим тази вода да бъде изчерпана от реката, това означава да унищожим голяма част от НАТУРА 2000 в района. Отделно хора от селото ми се обадиха и ме информираха, че по проекта са започнати дейности – без разрешително, без одобрение, без гласуване на проекта и без издаване на ПУП. И решихме да проверим на място“, разказа Димитър Манолов.

"Искането, което беше подадено в комисията, бе за ПУП - за прекарване на тръби за водовземване от горното течение на река Веселина, като това е от компетенцията на "Басейнова дирекция“.  Реално ние, в комисията, гласуваме тази тръба да премине през много общински имоти, но при детайлно четене на документите установихме разминаване на цолажите в тръбите и от сигнали на жители на Къпиново се усъмнихме, че има незаконно водовземване, преди да е дадено разрешението за ПУП-а“, допълва Борис Китанов.

Проверката на място показала, че наистина има незаконна сеч. Освен това отсечените трупи и големи количества земна маса, премахнати заради разширяване на съществуващ път, били струпани в общинския имот.

"Дойдохме на терен и установихме тази гледка, а това е свързано с бъдещо наводняване на село Къпиново. Ако има порои и придойде реката, както се случва два- три пъти годишно, ще заприщи големия мост и има опасност да го събори, и долната част на селото ще бъде залята“, обясни кметът на Къпиново Добрин Георгиев.

От Общинско предприятие "Горско стопанство“ заявиха, че не са издавали разрешение за разширяване на пътя и почистване на имота.

По случая е заведено досъдебно производство след подаден сигнал от кмета на Къпиново. На 27 юни пък казусът ще влезе в дневния ред на сесията на Общинския съвет във Велико Търново.