Най-големият инфраструктурен проект на Пловдив тъне в обществена мъгла. Оказва се, че гражданите не са запознати с важни въпроси, които касаят битието им. Ето какво написа читател на "Фокус".

"Здравейте, местна медия с голямо обществено значение! Моля Ви да изискате от Община Пловдив, район "Централен" да изложат чрез Вас пред всички граждани проекта, по който се работи, за реализирането на автомобилния подлез под Централна ЖП гара в центъра на града, защото никъде не става ясно кой е избраният финален вариант на изпълнение на обекта и как той ще трябва да изглежда окончателно след завършването на строителството му.

Кога се очаква да приключат изцяло строително-монтажните дейности и какъв е линейният график за изпълнението им - какво да очакват гражданите в близките месеци да бъде свършено, какви промени ще настъпят във временната организация на движение около обекта?

Какво включва цялостният и краен проект като реализация на терен, кои съседни улици и булеварди в непосредствена близост до строежа ще бъдат засегнати и по какъв начин?

Ще има ли локални платна, свързващи бул. "Васил Априлов" с кръговото кръстовище на Централна гара?

Ще бъдат ли ремонтирани улиците в квартала от северната страна на пробива (ул. "Кавала", "Тракия", "Филип Македонски", "Д-р Никола Ковачев" и ул. "Велико Търново"), както и от южната страна на подлеза (ул. "Бяло море", ул. "Димитър Талев", ул. "Кукуш", ул. "Македония", ул. "Калиакра") - те ще бъдат ли разкопавани и след това преасфалтирани или преподредена тяхната паважна настилка?

Има още много и други въпроси, които трябва да се зададат, но се надяваме, че към момента ще получим последната и най-актуална информация от компетентните лица във връзка с всичко, свързано с пробива под Централна гара, което е ясно досега, както и ще очакваме публичност от отговорните страни, относно бъдещите дейности. Благодаря Ви!"

Проверка на "Фокус" показа, че информацията в голяма община е оскъдна, въпреки че проектът реално се реализира по настояване именно на градската администрация от преди години.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов разполага с малко по-конкретни данни. Предвижда се към сегашното кръгово да има т. нар. "уши" в двете посоки с по две ленти. Обходният колектор на бул. "Христо Ботев" ще мине и в западната част от бул. "Васил Априлов". Улица "Д-р Никола Ковачев", на която е входът на ДГ "Зора", ще бъде възстановена с нови настилки и тротоари. 

Стаменов смята, че работата върви с добри темпове и  обектът е наситен с машини и жива сила. Линейният график за строително-монтажните работи по жп линиите не засягат самия пробив. Обектът трябва да бъде завършен до 31.12.2023 г.

Какво отговориха от НКЖИ на поставените въпроси - очаквайте в следваща статия.