Над 80 души бяха прегледани безплатно от неврохирурзите от УМБАЛ Бургас по време на кампания, организирана от Отделението по неврохирургия миналата седмица. В нея се включиха трима специалисти – д-р Стефан Шишков, д-р Любомир Томов, д-р Светослав Тодоров. Целта бе да се диагностицират неврохирургични заболявания, които често се маскират като други. Пациенти с болки в гръбначния стълб, кръста или друга част на гърба понякога посещават много и различни специалисти, докато се установи точният проблем – ортопеди, невролози, ревматолози и т.н.

Най-честият проблем, който пациентите споделиха със специалистите-неврохирурзи, е липсата на направления и невъзможността да получат такива от личните си лекари. Някои от тях са били принудени да си направят и заплатят сами образни изследвания – рентгенови снимки, ехографии, скенери, защото направления са им били отказани и за това.

Липсата на комуникация между пациенти и лекари също е била отчетена като проблем. Пострадали от травми не са получили достатъчни обяснения за състоянието си, нито подробно разяснение какви изследвания са правени, защо това се е наложило, какви са били резултатите и защо предприетото лечение е именно такова, споделиха неврохирурзите.

Част от преминалите през кампанията пациенти са хоспитализирани за допълнителни изследвания и хирургични интервенции.  Наскоро УМБАЛ Бургас закупи специализиран високотехнологичен микроскоп за неврохирургични операции. С помощта му специалистите са в състояние да оперират с прекрасен образ в реално време. Микроскопът има и обучителен модул, като обучаващите се наблюдават операцията на екран. Новият апарат вече е използван при мозъчни и гръбначни операции, обясни зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров.

Поради големия интерес към кампанията Отделението по неврохирургия отново ще организира безплатни прегледи в близките месеци, като датите ще се обявят допълнително.