С нестинарски танци завърши фестивала "Фолклорна палитра“, който се проведе за шести път в Девня. Рекорден брой участници от различни етнографски региони в 10 области на България взеха участие в него. В продължение на ден повече от 1100 танцьори, певци, инструменталисти и самодейни актьори поднесоха на зрителите в парк "Разсадника“ калейдоскоп от багри и емоции, от звънки гласове и завладяващи ритми.

"Щастлив съм, че за шеста поредна година провеждаме фестивал, който радва душата и завладява сърцата ни с магията на нашето народно творчество. Радвам се, че на трите фестивални сцени редом с ветераните самодейци танцуваха, пяха и свириха много деца и млади хора – сигурен знак, че българският фолклор ще пребъде“, коментира кметът на Девня Свилен Шитов.

Изпълнителите затрудниха максимално трите журита, които имаха тежката задача да излъчат победители в категориите за народни хора, хореографска разработка, групи за автентичен фолклор, автентична народна носия, надиграване по двойки, певчески групи и индивидуални изпълнения. Труден беше изборът и за наградите на кмета, на журито и на "Хайделберг Матириълс Девня“ - завода "Девня Цимент“. Отличието за най-възрастен участник обаче беше безапелационно – за 86-годишния Стойо Стоев!

След края на фолклорния състезателен маратон празникът продължи с вечерна хоротека с оркестър "Камчия“.