Лодкостоянката в "Крайморие“ вече е с монтирани 4 зарядни станции за електрически лодки. Това ще позволи бързо и удобно зареждане на плавателните съдове. Две от станциите са монтирани на кея, а другите – до офис сградата на обекта. Новината съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Осигуряването на новите съоръжения е по проект на Община Бургас, финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет.

В процеса на модернизация на лодкостоянката бяха монтирани и соларни панели за топла вода.

"Осигурихме и водолазно оборудване, предназначено за поддържане на подводните съоръжения и почистване на морското дъно от отпадъци. Пристанът разполага и със специална кофа за автоматично захващане на плаващите отпадъци в неговата акватория. Осигурен е и допълнителен понтон, чрез който се увеличи капацитетът на пристана за прием на плавателни съдове. Механизмът на понтона позволява той лесно да бъде преместван на различни места в обекта.

Реализираме още няколко важни проекта, с които модернизираме рибарското пристанище в "Сарафово“ и лодкостоянката при Ченгене скеле.

За пристана в "Сарафово“ вече са осигурени 12 броя понтонни кейове с дължина 12 и ширина 2,5 метра. Чрез тях капацитетът на пристанището се увеличи с още 100 места за плавателни съдове.

Закупени и монтирани са още 50 броя фингери и един пешеходен пасарел. Осигурен е верижен багер, който се използва за почистване на отпадъци и водорасли, както и радиостанции за комуникация при извършване на различни дейности.

Лодкостоянката в Ченгене скеле е оборудвана с два нови понтона по 12 метра и 8 броя фингера. За нуждите и обслужването на дейността на кея е закупена 9-метрова лодка, телескопичен челен товарач с прикачен инвентар, пароструйка, водоструйка, специализирано машинно оборудване за ремонтна работилница, бензинов преносим генератор за аварийно електроподаване и 10 радиостанции.

Надявам се, бургаските рибари да са удовлетворени от подобрените условия!“, написа Николов.