Непоказвани досега артефакти от Храма на Кибела са представени в "Двореца" в Балчик, съобщи директорът на Историческия музей в Белия град Радостина Енчева, предаде репортер на "Фокус".

Изложбата "Храмът на Понтийската майка на боговете - Кибела от Дионисополис" гостува в Държавен културен институт - Културен център "Двореца" от днес - 27 април, до 25 май. Експозицията е подредена в Каменна зала.

За пръв път, извън Историческия музей, публиката може да разгледа непоказвани досега артефакти. През този месец се навършват 16 години от откриването на храма. По този повод изложбата беше експонирана в Народното събрание на Република България и Национален археологически институт с музей при БАН.

"Храмът на Кибела е определян от археолозите като "откритието на века" и представлява най-добре запазеният елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи обществения, религиозен и политически живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. - IV в. сл. Хр. и се намират в залите на Исторически музей-Балчик", посочват музейните специалисти.

Следващата спирка на изложбата е Исторически музей - Каварна.

Жулиета НИКОЛОВА