Община Балчик включи в тазгодишния си календар непоказвани картини от български художници от фонда на Художествената галерия в морския град, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Страницата за месец септември в луксозния календар представя "Стара улица с морето" на художника Цветан Добрев. Галерията в Белия град притежава над 20 акварела на художника и 9 негови живописни платна, изпълнени в техниките пастел и маслени бои. Представената в календара картина е рисувана около 1982 г., изобразява градски пейзаж - улица с къщи в традиционен стил.

"Централно място заемат две човешки фигури и малка част от морето, което се вижда в края на улицата. Небето е изпълнено с кълбести облаци, отразяващи морската шир. Освен човешкото присъствие, пейзажът оживява и с буйните корони на дърветата. Гамата е в охра, умбра, синьо-зелено и бяло. Картината излъчва едновременно спокойствието на летния ден, но и напрежение от надвисналите облаци, обещаващи дъжд", разказват от екипа на галерията.

В предходния месец беше представен художникът Стефан Кацаров с неговата картина "Балчик“ в експресивни, многоцветни и ярки тонове, подчертани от текстурата на маслените бои. През октомври публиката ще има възможност да се наслади на творчеството на друг талантлив български художник - Георги Ванев и картината му "Улица в Балчик“, наситена с есенни носталгични тонове, които "разказват“ за спокойствието на Белокаменния град край морето.

Жулиета НИКОЛОВА