Актьорът и илюзионист Ненчо Илчев обяви сметка за подпомагане откриването на илюзеум в смолянското село Момчиловци. Той написа в социалните мрежи, че всички хора имат мечти, а неговата е да направи първия музей за илюзионно изкуство в Европа в родното си село Момчиловци. "Преди десетилетия там се запали магичната искра в мен, която прерасна в изпепеляваща страст. Мечтата ми е през следващите десетилетия хората от всички краища на света да посещават моя роден край, а аз да разравям жеравата на времето и да ги запознавам с творчеството на няколко поколения български артисти, оставили трайна следа в световното илюзионно изкуство. Ако искате да станете съпричастни с мечтата ми и да поставите малка тухличка в строежа на българската илюзионна памет, можете да го направите“, призова илюзионистът.

Пред "Фокус“ кметът на Момчиловци, Сийка Суркова припомни, че с решение на Общински съвет – Смолян, една от общинските сгради в центъра на селото е отредена сграда точно за създаването на Музей на илюзията или т. нар. илюзеум. "За съжаление обаче, колкото и упорито да водихме преговори и да търсим съдействие от Министерство на културата и други държавни органи, така и не получихме финансиране за ремонт на въпросната сграда. А за да стане подходяща за музея се иска сериозно финансиране“, поясни Суркова.

Тя посочи, че миналата година, студенти от Националната художествена академия са били в Момчиловци и са направили проект, съгласно който конферентната зала в Норвежката къща ще бъде нещо като демо предложение на големия Музей на илюзията.

"Близо 30 години Ненчо Илчев събира атрибутите, реквизита и всичко свързано с най-големите илюзионисти в България и света. Това, което предстои да се случи в Момчиловци няма аналог в нашата страна нито на Балканите. Изключително важно е да се случи и затова решихме да се обърнем за помощ към хората, за които е важна реализацията и те могат да се включат и да помогнат финансово. Надяваме се на добър резултат“, каза още кметът на Момчиловци.  

За желаещите да помогнат за откриването на илюзеума в Момчиловци, публикуваме и банковата сметка, на която могат да го направят:  

ОБЩИНСКА БАНКА - ФЦ Смолян

BIC  SOMBBGSF

IBAN   BG05SOMB91301100001413

Нели ГЕРГЬОВСКА