Сметка за дарения за хората, чиито домакинства и домове пострадаха тежко от градушката на 12 юли откри Община Велико Търново. Чрез нея всеки, който има възможност и желание, може да помогне, предаде кореспондент на "Фокус“.

От местната администрация припомнят, че най-критично е положението в селата Малки чифлик, Шереметя, Къпиново, Церова кория, Арбанаси. Там материалните щети са най-сериозни.

Даренията могат да бъдат направени по банков път на името на:

Община Велико Търново

Сметка за дарения, основание: Природно бедствие на 12.06.2024 г.

Общинска банка АД – град Велико Търново

IBAN: BG43 SOMB 9130 8424 7612 44

BIC: SOMBBFSF

Продължава работата на комисиите на Община Велико Търново, сформирани от кмета Даниел Панов. Екипите са на терен и по списък, предоставен от кметовете на населените места, оглеждат всички пострадали имоти за увредени покриви, прозорци и фасади. На място се съставя се цялата необходима документация, която да послужи за отпускане на еднократна държавна помощ на засегнатите домакинства - до 1 520 лева (три пъти линията на бедност).

Над 14 000 цигли и керемиди са дарени до момента за селата Шереметя, Малки чифлик, Къпиново и Церова кория. Очакват се още доставки и през следващите дни. Организацията по разпределянето се прави от кметовете на населените места. Доброволци пък се събират на групи и помагат с труд на хората да възстановят домовете си.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари на всички, които се отзовават и помагат на хората от засегнатите населени места в община Велико Търново.