Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград. За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена.

Проучването се финансира от община Момчилград и беше извършено от доц. Георги Нехризов от Националния Археологическия институт с музей при БАН и с участието на археолога Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали.

Учените са изследвали два свързани обекта - Харман кая и Асара край с. Татул. Вече са ясни границите на Харман кая, в чийто район с помощта на лидар са заснети 1,3 кв. километра. 1,75 кв. км е площта, заснета на Асара.

На направените изображения на Харман кая ясно личат изсичания на различни структури. Една от тях представлява изсечено в скалата помещение.

На Асара освен неизвестната до момента крепостната стена лидерът е засякъл останките от две кули, а на най-високото място на платото личат основите на църква и изсечен в скалата гроб.

Проучването ще бъде завършено в късна есен, когато археолози ще проведат теренни издирвания, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните от лидара елементи.

"Харман кая става голямата туристическа атракция на община Момчилград", заяви кметът Илкнур Кязим. Тя допълни, че през предходните две години са били извършвани разкопки на скалното светилище край село Татул, което е повишило интереса към туристическите обекти в общината.

"Очакваме съдействие от държавата, защото община Момчилград има ограничени възможности да инвестира пари в подобни проучвания", каза още Илкнур Кязим.