В аптеките в Пловдив не стигат лекарства, витамини и антибиотици за деца и възрастни, както и много противогрипни препарати, а най-засегнатите са хората, които страдат от диабет. След проучване в различни аптеки репортер на Агенция "Фокус" установи, че има масово забавяне на доставки на жизненоважни лекарства не само в Пловдив, а и в цялата страна. 

Търсенето на някои видове лекарства и антибиотици в пика на грипния сезон е причината да няма достатъчно, сравнено със същия период от 2020 и 2021г.

Когато попитахме фармацевтите от аптеки Субра, So Pharmacy, Запад и 36.6, всички споделиха, че най-търсеното лекарство за диабетици - оземпик го няма абсолютно никъде в държавата в момента.

"Има сериозен недостиг на въпросното лекарство, даже бих казала, че в България почти е неоткриваемо в момента. Не мога да споделя кога би могло да се открие, тъй като нямаме никаква информация за момента.", сподели фармацевт.

По информация от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив че има недостиг на сиропни форми на парацетамакс и ибупрофен, комбинирани тестове за грип и Коронавирус, когато проверихме в аптеки So Pharmacy, Запад и 36.6 имаше налични от всички. Само в аптека Субра нямаше сиропните варианти и тестовете, нито Оземпик.