Създаването на каталог "Плакатът" е нашият респект към творчеството на Людмил Чехларов и поредна стъпка в начинанието да бъде изследвано в дълбочина художественото дело на този български автор. Това каза на пресконференция директорът на Художествена галерия - Добрич Недко Недков. Досега няма издадена монография за плакатиста. Луксозното издание, което излезе от печат, е първото такова и е по проект на добричката галерия, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Голям екип от специалисти е участвал в създаването на каталога. Негови съставители са Недко Недков и главните уредници Венета Велева и Милена Алджабари. Художественото оформление е на Георги Елмазов, преводът, тъй като изданието е двуезично, и на английски език, е на Стоянка Костадинова. Наско Атанасов, плакатист и член на екипа на галерията, е човекът, чрез който е осъществен контактът между художника и културната институция. Щрихи от интересния творчески образ на художника със свои текстове в каталога внасят трима специалисти - доц. д-р Ненко Атанасов, академичен преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация" в Националната художествена академия в София, д-р Румена Калчева, автор на блог за изкуство и арт критика, и проф. Камелия Николова, преподавател по театрознание, изследвала историята на европейския театър. 

Всеки един от тях внася своя интерпретация на феномена Людмил Чехларов - от основоположник и символ на българския театрален плакат, през "монолитността" на колекцията от негови плакати в галерията в Добрич, защото те представят всички периоди и тенденции в творчеството му, до ролята му в развитието на театъра у нас. 

Каталогът е изключително интересен както за изкуствоведи, така и за ценители. Той включва всички артефакти, предоставени на галерията от Людмил Чехларов. По думите на Недко Недков изданието би служило и като учебно помагало за студенти специалност "Плакат". Ценното в случая е, че каталогът представя работата на творците в това направление в така наречените аналогови времена, когато все още дигиталността не е навлязла в живота ни, а процесът на презентация включва отделните етапи на подготовка на един плакат. Каталогът ще бъде представен в няколко български градове в рамките на мобилна изложба, посветена на Людмил Чехларов.

Жулиета НИКОЛОВА