Специални мерки за сигурност предприема във Велико Търново Националната служба за охрана по повод честванията за 115-годишнината от обявяването Независимостта на България, предаде кореспондент на "Фокус".

Кулминацията на честванията в града ще е вечерта, когато на площада пред крепостта Царевец ще бъде извършена тържествена заря проверка, която ще започне в 19:30 часа.

"На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18:00 часа през три пункта за проверка: на ул. "Никола Пиколо“, на ул. "Иван Вазов“ и на ул. "Св. Климент Охридски“. Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван“, уточняват още от НСО.

Освен това за времето от 17:00 до 22:00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието с радиус 4 км с център пл. "Цар Асен I“.