Не във всички населени места на територията на област Враца има регистрирани общопрактикуващи лекари с разкрити амбулатории, предаде кореспондент на "Фокус“. Населението в тях при необходимост от първична медицинска помощ е принудено да посещава съседни населени места или най-често общинските центрове, където са кабинетите на личните им лекари. Към 31 декември 2021 г. на територията на област Враца по договор с НЗОК работят общо 87 общопрактикуващи лекари, които се грижат за жителите на 123-те населени места в областта. Те са разпределени в 85 индивидуални практики и 1 групова практика с 2-ма лични лекари.

Населените места в област Враца с относително по-голям брой жители- над 300 жители, които нямат пряк достъп на територията на населеното място до общопрактикуващ лекар са общо 14. Това са селата Нивянин, Габаре, Търнак, Соколаре, Враняк, Нефела, Крива бара, Баурене, Галатин, Брусен, Дърманци, Крапец, Софрониево и Радовене.

Относителната натовареност на личните лекари с брой потенциални пациенти през 2021 г. е най-висока в населените места от община Козлодуй, където се падат по 2596 пациенти на един общопрактикуващ лекар и най-ниска в община Роман-1289 на 1 ОПЛ.

Данните от последните години очертават неблагоприятна тенденция на намаляване на броя на общопрактикуващите лекари в област Враца, която изпреварва също отрицателната тенденция на намаляване на броя на жителите. Друга, влошаваща ситуацията с първичната медицинска помощ, е нарастващата средна възраст при общопрактикуващите лекари, като от всички 87 джипита във Врачанско, няма лекар на възраст под 45 години.

Росица ВАЛЕНТИНОВА