Областният управител Пламен Янев проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия Бургас за провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Общият брой на състава на РИК Бургас е 17 души, в т. ч. председател, зам.-председатели и секретар.  Право на участие в състава имат 5 членове от коалиция "ГЕРБ - СДС“, 4 членове от коалиция "ПП - ДБ“, 3 членове от партия "ДПС“. Партия "Възраждане“ и коалиция "БСП за България“ имат по 2 членове, а партия "Има такъв народ“ – 1 член.

За председател на РИК Бургас бяха предложени Фани Семерджиева от коалиция "ГЕРБ-СДС“ и Виолета Атанасова от партия "Възраждане“. Коалиция "ПП - ДБ“ излъчи Георги Михов за секретар на комисията, а партия "ДПС“ - Емине Иляз. За зам.-председатели на комисията бяха предложени д-р Маргарита Събева от партия "Има такъв народ“ и Любима Бургазлиева от "БСП за България“.

След дискусия не бе постигнато съгласие между участниците както по отношение на избора на председател, така и за заместник-председатели и секретар. В тази ситуация до 19 април Централна избирателна комисия трябва да разпредели ръководните позиции на РИК.