Обвиняем в грабеж, извършен при опасен рецидив, ще продължи да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда. Той е бил задържан под стража от Варненския окръжен съд. 

На 13 декември миналата година на стълбищна площадка в блок е бил извършен грабеж. От мъж били отнети 30 лв. Привлечен за деянието бил 26-годишният Ивайло Ф. Той е многократно осъждан. Последното си наказание е изтърпял през октомври м.г.

Защитата счита, че доказателствата не водят до обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия. Събрани са единствено гласни доказателства от пострадалото лице. Още при задържането си Ивайло е изразил готовност да съдейства на разследващите за разкриване на истината.

Прокурорът обаче е на мнение, че не е отпаднало основателното подозрение именно обвиняемият да е автор на деянието. Представителят на държавното обвинение обърна внимание на квалификацията "опасен рецидив“. Задържаният е многократно осъждан въпреки младата си възраст. Правен е опит за въздействие на пострадалия да оттегли жалбата си. С оглед всичко това, в интерес на обществото е обвиняемият да бъде изолиран.

Варненският апелативен съд взе предвид тежкото умишлено престъпление, за което Ивайло Ф. е привлечен и предвидените от Наказателния кодекс между 5 и 15 години лишаване от свобода. От доказателствената съвкупност може да се стигне до обосновано предположение за авторството на деянието. Реална е опасността от укриване на извършителя. Мъжът не живее на адреса на който е регистриран и е с неустановено местопребиваване. Опитал е да избяга от адреса, на който е  открит от полицейските служители. Съществува и риск да извърши престъпление при по-лека мярка за процесуална принуда.

Тази опасност се извлича от данните в бюлетина за съдимостта му. Обвиняемият е осъждан за разнородни престъпления, две от които – грабеж. Изтърпял е последното ефективно наказание в края на октомври и след по-малко от два месеца е  извършил деянието, предмет на настоящото производство. Това показва сериозна обществена опасност. Действително е имало и опит от трето лице за въздействие за оттегляне на жалбата от пострадалото лице. Ето защо има опасност обвиняемият да попречи на наказателното производство.

Задържането под стража ще осуети възможността на 26-годишния обвиняем да извърши престъпление или да се укрие, и ще обезпечи явяването му пред разследващите органи с цел срочно приключване на делото.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди определението на първоинстанционния съд, с което е оставена без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Ивайло Ф.