По време на взрива в завод "Арсенал" двете жени, които загинаха при експлозията, са били приключили работата си по същество, ползвали са кратка почивка и е трябвало да почистят помещението. Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива, съобщават ИА "Главна инспекция по труда".

Това става ясно от обяснения на "Арсенал" АД пред Главна инспекция по труда.

Според данни, предоставени от работодателя, пострадалите е следвало да приключат работа, започната от предходния ден, а именно да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия. От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните., посочват от инспекцията.

Необходимото количество смес за довършване на поръчката е било изработено преди физиологичната почивка от 10:00 до 10:15 часа. След почивката загиналите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за възникналия на по-късен етап взрив, както и за присъствието на загиналия работник в помещението предстои да бъдат изяснени.

Екип от експерти от Главна дирекция "Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне инспекторите по труда от Дирекция "Инспекция по труда“ Стара Загора при разследването на инцидента в Завод 4 на "Арсенал“ АД на 04.10.2022 г., при който загинаха трима работници, а една жена е ранена.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня.

Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на "Арсенал“ АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности, уточняват от Главна инспекция по труда.

Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, в които участват и експерти от Централно управление на ИА ГИТ. Извършват се и последващи проверки за изпълнението на дадените предписания.

От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 бр. планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството. Установени са 337 бр. нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората. В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда.

За 2022 г. извършените проверки в "Арсенал“ АД са 20 бр., при които са установени 95 бр. нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания.

Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти, посочват от инспекцията.