Не е предвидено увеличение на броя общински жилища в Добрич, съобщи в отговор на запитване от залата на общински съветник на днешното заседание на Общинския съвет зам.-кметът "Финанси и общинска собственост" Елка Димова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предвижда се общината да придобие такива жилища след завършване на блок "Добрич" на база направени разходи при строителството му, но на този етап не може да се определи броят на тези жилища. 

По отношение на контрола на администрацията върху изпълнението на нормативната база за настаняване в общински жилища зам.-кметът заяви: "Смея да кажа, че в последните две години се работи много успешно с всички общински наематели и по-скоро с нередовните от тях". По думите на Елка Димова специално изготвена по въпроса статистика ще покаже колко повече общински жилища има освободени от нередовни наематели, от лица, които отсъстват от страната ни, и от такива, които ползват общинския жилищен фонд и в същото време са придобили собствени имоти. "Процесът по настаняване и освобождаване на общински жилища в момента се управлява доста по-успешно. Доста повече възможности са създадени за наистина нуждаещи се лица да бъдат настанени в общински жилища", посочи Елка Димова.

Тя допълни, че в последните три години лицата от списъка на крайно нуждаещи са настанени в общински жилища в бързи срокове от година или малко повече. Отдавна подобни списъци от по 500 чакащи крайно нуждаещи се лица не съществуват. Сега такъв списък се състои от около 60-70 лица и в рамките на година те биват настанявани в общински жилища. 

Жулиета НИКОЛОВА