Наред със светлите Коледни и Новогодишни празници, тези дни своя рожден ден отбелязват три от защитените територии със собствен статут на защита в границите на Природен парк "Странджа". Това са Природните забележителности "Пещери и извори на р. Младежка" и "Махарата", както и Защитената местност "Пирен". Това съобщиха от Дирекцията на природния парк, предаде репортер на "Фокус". Обявени са със заповед от 29 декември 1973 г. на тогавашното Министерство на горите и опазване на природната среда, на тази дата те отбелязват своя 49-ти рожден ден. 

Природна забележителност "Пещери и извори на р. Младежка", намираща се непосредствено западно от с. Младежко, опазва изворите на едноименната река (трета по дължина в Парка и най-дълъг приток на р. Велека – 40 km) и няколко пещери около тях. Едната от пещерите (наречена Калето) е с монтирана решетка на входа, поставена по проект на Дирекцията на Природен парк "Странджа" от 2014 г. с цел опазване на прилепите в района, другите пещери са със свободен достъп. Тази Природна забележителност е една от най-посещаваните в Парка, с нейните екопътеки обезпечени с дървени парапети и мостчета, погледни места към реката и околните райони, както и заслон с камина. Струва си да я посетите. В началото на екопътеката има и лековита чешма с мини-басейн. Водата там лекува болести на нервната система и сърдечносъдови заболявания.

Природна забележителност "Махарата" опазва едноименната пещера, а названието ѝ идва от турската дума mağara (в превод: "пещера"). Тя е една от най-големите пещери в Природен парк "Странджа" и същевременно най-голямата в източната част на Парка. Входът ѝ е впечатляващ по вид и размер, до него през периода на пълноводие на реките и деретата в планината можете да наблюдавате живописния воден пад на протичащия в близост дол. Намира се южно от селата Бродилово и Кости зад старото гранично съоръжение, до нея се стига по чакълирани и черни пътища. По-рано през годината обновихме информационната табела до границата на тази Природна забележителност.

Защитена местност "Пирен", с площ 22,39 ha, опазва едно от естествените находища на едноименния вид вечнозелен храст (латинско име: Erica arborea) в Парка, намиращо се в местност Дядо Вълчо североизточно от с. Кости. Пиренът е топлолюбиво растение от семейството на странджанската зеленика. Образува обширни храстови съобщества. Типично средиземноморски вид, доста разпространен в Южна Европа. В България обаче единственото място, където можете да наблюдавате пирен, е Странджа. Видът е защитен, брането и унищожаването му са забранени. До това находище можете да стигнете по чакълиран път, излизащ вляво от шосето между селата Българи и Кости и минаващ по северната граница на резерват "Силкосия". Трасето е стабилизирано, така че ако имате желание или път в района, си заслужава да отидете да видите това уникално за Странджа растение.