За 59-и път лекоатлетическата щафета "Освободител“ днес събра спортни ентусиасти, жители и гости на Сливен. Тя е най-старото състезание на територията на общината и се провежда по традиция на Трети март, в чест на националния празник на Република България.

Тази година в надпреварата сили премериха над 200 лекоатлети от 26 училищни отбора. Те бяха разпределени в три възрастови групи - момичета и момчета от V - VII клас, юноши и девойки VIII – X клас и XI – XII клас.

След финала, наградите на победителите и поощрения за участниците връчи кметът Стефан Радев. Пред всички той сподели радостта си, че състезанието, в което самият той е участвал като ученик, продължава да се радва на широка популярност и да събира бъдещи лекоатлети. Леката атлетика е традиционен за Сливен спорт. През настоящата година ще бъде честван 100-годишен юбилей. "Благодаря на всички, които се включиха! Надявам се тази традиция да пребъде в годините, както е било досега“, заяви още сливенският градоначалник.

Златни медалисти във възрастова група V – VII клас, станаха отборът на ОУ "Д-р Иван Селимински“. Сребърният медал отиде при учениците от ОУ "Елисавета Багряна“. Бронзовото отличие остана за СУ "Пейо Крачолов Яворов“.

В следващата група, VIII – X клас, първенец бе отборът на ПГПЗЕ "Захарий Стоянов“, следван от учениците на ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков“. Третото място остана за ПГХТ "Акад. Н. Неделчев“.

В групата XI – XII клас, като победител се открои отборът на СУ "Константин Константинов“. Негов подгласник стана отборът на ППМГ "Добри Чинтулов“. Бронзовият медал отиде при учениците на ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков“.

И тази година като домакин Община Сливен осигури наградите на отборите, класирали се на първите три места. Това бяха купи, медали и спортни якета. Индивидуални награди бяха осигурени и за всеки състезател, участвал в щафетата.

Организатор на проявата е Общината и Центърът за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс, със съдействието на Спортен клуб по лека атлетика "Михаил Желев“ – Сливен.