Седем зали в обновената Художествена галерия "Жорж Папазов" зае тазгодишното 19-о издание на традиционната изложба на местни художници "Светлината". По традиция вернисажът беше в Деня на Ямбол – Свети дух.

В експозицията са изложени платна, дърворезби и пластики на 44 творци, които продължават да живеят в родния град, както и на такива, които отдавна са излезли от Ямбол, но никога не са скъсвали духовната си връзка с него.

Към тях беше най-вече обръщението на заместник-кмета Енчо Керязов, който заедно с кмета Валентин Ревански и областната управителка Биляна Калканджиева присъства на откриването. "Дано намерите поне една причина да се върнете отново в Ямбол, защото ние имаме нужда от хора като вас", заяви Енчо Керязов.

Тази година специален гост е роденият в ямболско художник Николай Димитров, който от години живее в Норвегия. Представени са негови картини от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов".

На втория етаж в галерията са подредени и творби на Жорж Папазов, Джон Попов, Иван Газдов, Иван Димов и много други имена, с които Ямбол и до ден-днешен продължава да се гордее. Експозицията там ще е постоянна, заяви директорът на галерията Петко Йорданов.

Той напомни, че изложба "Светлината" се връща отново в залите на галерията след 4-годишното прекъсване – заради пандемията и след това заради ремонта, но пък през това време тя беше провеждана на открито.

Председателят на Съюза на българските художници в Ямбол Петър Тепсизов допълни, че реновирането е историческо събитие, защото от откриването на галерията през 1973 г. такъв кардинален ремонт не е правен и от името на своите колеги благодари на ръководството на общината.

Сред гостите в галерията бяха също бившият кмет на Ямбол Христо Колев, бившият министър на културата Велислав Минеков, гости от Израел, много ценители на изкуството.