Научна конференция дава нова светлина за миналото на Кюстендил и региона. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов“. От 13.30 часа в залата на хотел "Кюстендил“ ще бъде дадено началото на тридневната международна научна конференция "Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и прилежащите им територии през вековете".

Тя се организира по повод 125 години от създаването на първата музейна сбирка и 150 години от рождението на българския изследовател Йордан Иванов.  

Началото на музейното дело в Кюстендил e поставено в средата на XIX век, когато редица възрожденски дейци правят първите сполучливи опити за проучване миналото на Кюстендил и околностите му, за събиране и съхраняване на ценни археологически, етнографски и фолклорни материали. На 3 ноември 1897 година към Педагогическото училище в града се открива първата музейна сбирка, създаването на която на 1 декември 1897 година е одобрено с предписание от Министерство на просвещението. Това е първият в Югозападна България и третият в страната училищен музей.  

Програмата на конференцията е обособена в няколко секции. Сред тях са:   "Живот и дело на Йордан Иванов“; " Археология, епиграфика и нумизматика“; " История“; " Литературна история, етнология и фолклор“.

Венцеслав ИЛЧЕВ