Програмата за честването на Деня на народните будители и празника на град Котел започна още в края на октомври, съобщиха от Община Котел. В нея са включени рецитали, изложби, концерт и други културни изяви.

Празничната програмата по случай 1 ноември продължава с представяне на най-новата книга на общественичката Дора Куршумова "Котленски килими – по-силни от времето“. Събитието ще се състои на 29 октомври /събота/ в залата на НЧ "Извор – 1882“, с. Медвен.

Празничният 1 ноември ще започне с начален час 9.00 ч. в храм "Св. Св. Петър и Павел“, където ще бъде извършена празнична Света литургия. Час по-късно, във фоайето на музейна-експозиция "Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“ ще се състои тържествената сесия на Общински съвет – Котел по повод Деня на народните будители и празника на града.

От 10.30 ч. на площад "Възраждане“ котленци и техните гости ще могат да присъстват на празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на Община Котел и Република България, на която приветствие към гражданите ще отправи и кметът Коста Каранашев. Празникът на площада ще продължи с литературно-музикална програма на деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Котел.

От 11:30 часа ще бъде отслужен водосвет в обновеното Вътрешно отделение на Общински медицински център Котел, което кметът Коста Каранашев и изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ – д-р Васислав Петров официално ще открият.

От 12.00 ч. на открита сцена, на пл. "Възраждане“, едни от най-обичаните и известни диско дуети на България, този на братя Аргирови, ще зарадват всички котленци с концерт по случай 1 ноември.

Исторически музей – Котел ще зарадва с две изложби своите посетители в празничния ден. Първата от тях е изложбата "Спомени от стария Котел“, която ще може да бъде разгледана от 11.30 часа във фоайето на музейна експозиция "Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. Втората е тази на фотографа Радослав Първанов, който гостува в града по време на празника с фотографския си проект: "Аз съм Българка“-III част. Изложбата на Първанов представлява 32 сюжета, заснети не само в Котел, но и на други места в България. Тя може да бъде видяна в музейна експозиция "Кьорпеева къща“ от 15.30 часа, а специален нейн гост ще бъде народната певица Галина Дурмушлийска.

Празничният ден ще завърши с прожекция на документалния филм "Раковски извън известното“ I част на сценариста Иван Тренев. По време на прожекцията Тренев ще изнесе кратка беседа във връзка с все още неизвестни неща от живота и дейността на многопластовата фигура на Георги Стойков Раковски. Гостите на събитието ще могат да видят още оригинално писмо на другия световен колос в революцията-  Джузепе Гарибалди, както и лични негови портрети от епохата. Прожекцията ще бъде от 17.00 ч. в залата на НЧ "Съгласие-Напредък 1870“ /вход свободен/, а от 20.00 ч. ще започне празничната заря.

Програмата по случай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на град Котел се организира от Община Котел, в партньорство с Исторически музей-Котел, Център за подкрепа за личностно развитие- Котел, Народно Читалище "Съгласие-Напредък 1870“, Общинска библиотека "Петър Матеев“, Фондация "Орлица“ и Сдружение "За Медвен“.