Изложбата "Светът за българския воин“ ще бъде открита в Историческия музей в Русе на 13 юни, четвъртък, 18,00 часа от нейния автор, дългогодишният журналист в BBC – Лондон, Димитър Димитров.

Илюстрацията на Шипченските боеве, публикувана през септември 1877, е пример на това, колко подробно събитията, свързани с българите и новосъздадената българска държава, са били следени от водещи световни издания във Франция, Англия, Германия, Италия, Америка и други страни.

Българската победа в Сръбско–българската война още повече засилва интереса, и множество военни специалисти от Европа посещават България, за да проучат Българската войска, и публикуват книги на тази тема.

След Първата балканска война интересът става толкова голям, че в Британското армейско училище се четат лекции за поуките от обучението и тактиката на българската войска. А френският художник Жорж Скот издава книга-албум със свои рисунки и скици от фронта и от "българският Одрин“.

Изложбата показва множество рисунки, картини, снимки и текстове на оригиналните езици с превода им на български, хронологично от времето на Кримската война, – когато рисунка на две български момчета (станали по-късно офицери), спасени от английски войници се появява в седмично списание – до Втората световна война, информира Регионален исторически музей - Русе.

Между двете световни войни се появяват редица хвалебствени репортажи в западните издания за Българската трудова повинност.

Представено е и отразяването на "българското въстание“ от 1903.

Има и тематични пана като "Българският воин – джентълмен“ и "Жертвоготовност за България“.

Показани са и забавленията на българските воини, както тази снимка, направена от германски военен, илюстрира.

Изложбата се базира на книгите от поредицата Светът за българския воин, и на книгата Светът за македонските българи.

Българологът Димитър Димитров е създател и на поредицата Светът за българката, в която има и любопитно описание на "Русенски дами от старо време“.

Димитър Димитров е работил в Българската редакция на BBC – Лондон от 1980 г. до нейното закриване. Там създава и води седмичната Историко-политическа програма. Той е първият кореспондент на BBC в България след 10 ноември 1989 г. Автор е на книгите "Съветска България“ – 1 и 2 том, по документи от архива на Foreign office.

Създател е и книгата "Прочете ли и гърба?“, представяща различни аспекти на живота в България посредством кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на 19 век до средата на 20 век.