Един е загинал, две жени са в неизвестност и една е пострадала жена при тежкия инцидент в оръжейния завод "Арсенал" от тази сутрин, предаде кореспондентът на Радио Фокус-Стара Загора. Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов е на място и уточни, че e възможен вторичен взрив, тъй като в рухналото помещение са се съхранявали материали за звуково-светлинни ефекти и все още има опасност те да се възпламенят отново. По думите на Тодор Деянов, не може да се каже на какво се дължи инцидента, но най-вероятната причина е нарушение на технологичните правила за безопасност. 

Към този момент има още затрупани хора, които се издирват и на този етап не се знае дали са загинали. Оръжейният цех е напълно унищожен. Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на единия от тримата работници в цеха – 55-годишен мъж, който е починал. Две жени на 53 и на 43 години са в неизвестност, най-вероятно телата им са под руините, но към момента те се водят като издирвани, посочи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Той уточни, че е започнало разчистване на периферията на срутения цех, но се очаква екип на Специализирания отряд с борба с тероризма, който ще се заеме професионално с обезопасяването на основния корпус. Счупени са прозорците и на съседни сгради. 

По случая с тежкия инцидент в завод "Арсенал“ е образувано незабавно досъдебно производство. Срокът за разследването е двумесечен, като с изясняване на причините за нещастния случай се заема Националната следствена служба.

"Фокус" припомня, че взривът в "Арсенал" - Казанлък е станал тази сутрин в 11:06 минути. Сигналът е подаден в 11:13 часа на телефон 112. Веднага на мястото са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ.  

Това е поредният подобен инцидент в оръжейния завод в последните години. През 2020 г. отново имаше взрив в "Арсенал", при който шестима души бяха ранени. През март 2018 г. при запалване на смесител в завода загина един работник, а друг беше ранен. Две години по-рано, по време на пресоване на хексоген в завода в Мъглиж, възникна взрив и взе една жертва. През февруари 2014 г. при взрив в цеха на "Арсенал" загина един мъж. 

Рени АТАНАСОВА