Нарушаване правилата за безопасност е водещата версия, по която работи Окръжната прокуратура в Плевен във връзка с тежкия влаков инцидент край Долни Дъбник, при който един служител на БДЖ загина, а друг пострада тежко. Това обобщи пред медии Владимир Николов, административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен, предаде кореспондент на "Фокус“. Той коментира и, че състоянието на ранения вече е стабилно и няма опасност за живота му, но нараняванията му са доста сериозни.

Досъдебното производство, което е образувано, е за причиняване на тежка телесна повреда и смърт по непредпазливост. Накзанието е от 5 до 15 години затвор.

Инцидентът е настъпил около 22:25 часа снощи, като сигналът е подаден от машинист. Мястото е на 6 км от гара Долни Дъбник към гара Телиш. Мястото е недостъпно и се е наложило служителите на реда да стигнат до там с високопроходима техника.

"Установено е, че се е извършвал ремонт на участък с две успоредни жп линии. Ремонтът е бил планов и затова е извършван през нощта, коато е по-хладно от служители на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ секция "Враца“. Около 22:00 часа служителите се придвижват с пробивна машина, спрели са в междугарието. Имало е четирима служители – двама машинисти, главен инженер и ръководител на екипа. Двамата машинисти са слезли от "правилната страна“ – външната, а останалите двама служители – от външната, която е до другата линия. Тогава преминава бърз влак Варна – София. Единият служител умира на място. Вторият е бил засмукан от въздушната вълна, в следствие на което има тежки наранявания, но е стабилизиран“, обясни Николов.

Предстоят още огледи, съдебно-медицинска експертиза и аутопсия.

Пробите за алкохол и на двамата машинисти са отрицателни.