Народният представител от Пловдив Иван Петков взе участие в кръгла маса на тема "Диалог Азия-Европа: Заедно да изградим бъдещето“, която се проведе в рамките на Международния Младежки Фестивал в Сочи. На дискусията присъстваха по четирима представители от всеки континент, като представителите от Азия бяха от Афганистан, Иран, Пакистан и Индия. От Европа участниците бяха от Франция, Австрия, Ирландия и България.

Коментираха се глобалните проблеми между двата континента, взаимоотношенията между страните, социалните и културните проблеми и много други.

Народният представител Иван Петков прочете доклад на тема "Ключови проблеми в развитието на младежта в Европейския регион и създаване на равни възможности“. В него той изложи своите виждания за младежта в Европа, която е повлияна от неолиберализма чрез внедряването на новите евроатлантически "ценности“, който разрушават традициите и културите на националностите.  Също така той заяви, че един от основните проблеми на младите хора в Европа е употребата на наркотици, пристрастяването към хазарта и безразличието към запазването на историята. В заключителните си думи той сподели, че българският народ е благодарен на руския за саможертвата му в Руско-турската освободителна война и че всеки един българин знае, че освобождението е извоювано с цената на кръвта и костите на руските войници и българските опълченци.

В Сочи, където се провежда Международният Младежки Фестивал, голямо участие имат и младите социалисти от Пловдив и цялата страна. Те имаха удоволствието да срещнат говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова и по случай 3-ти март ѝ подариха символи от Бългрия – мартеница, розово масло, значка с българското знаме и др.