Пловдив се нуждае от интегриран и развит градски транспорт. Трафикът трябва да се изведе от центъра, както правят в модерните градове в света. Това, което се мъчи да направи община Пловдив – магистрала през центъра – е демоде. Коментарът е на народния представител Росен Костурков. Той уточни, че изказва мнението си като гражданин и пловдивчанин, а не от името на политическата сила, тъй като "Продължаваме промяната" не е представена в Общинския съвет, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Костурков обяви, че се притесняват от целесъобразността на проекта за пробива при Водната палата: "Не успяхме да видим как и по какъв начин експертни изследвания ще помогнат на трафика на Пловдив. Отпушва се трафикът по "Марица юг" в посока изток - запад и обратно, но основният проблем е чакането на "Марица юг" запад за включване в движението. Никой не можа да ни обясни и да ни убеди, че е полезно за отпушване на трафика". 

Депутатът се притеснява също, че като повечето проекти на община Пловдив и този струва много пари, които се дават на тъмно. "10 милиона за 150 метра дупка – струват ми се изключително много. Проект, даден на инженеринг, бързане, на нас ни говори само за едно: някой бързо иска да усвои едни пари от определена фирма". 

Обществената поръчка е обявена на 1 октомври 2021 г. и е минала по същия начин, по който минават всички обществени поръчки на Пловдив - участват три фирми, а се отваря ценовата оферта само една, и
то най-високата, допълни той. 

Според Костурков практиката инженеринг и неотваряне на ценовите оферти е порочна и в Народното събрание ще се работи за ограничаването й.

"Проектът трябва да мине през обществено обсъждане, да се направят КСС. Основният проблем е в посока север – юг. Няма да се решат проблемите с махането на кръговото. Най-добре с тези пари е да се направи нов мост, както беше обещано в началото на мандата" - каза още депутатът. 

Представители на ПП ще присъстват на извънредната сесия на Общинския съвет в сряда. Росен Костурков заяви, че следващата седмица ще свикат нарочна пресконференция по общи политически теми. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!