Нараниха трите печата, с които РИК - Благоевград ще работи на изборите 2 в 1, предаде репортер на "Фокус".

Процедурата беше извършена от председателя на комисията адвокат Мартин Бусаров и секретаря Исмет Узунов.

"Нараняването на лицевата част та печатите се прави с цел да не могат да бъдат подпечатвани и фалшифицирани документи, на които да се придаде вид, че произлизат от Районната избирателна комисия", обясни адвокат Мартин Бусаров.

По думите му най-вече става въпрос за удостоверенията на членове на секции и удостоверенията на застъпници.

"В моята практика назад във времето, която никак не е малка, се е случвало хора да се легитимират с удостоверения, които не са издадени от РИК, а от партийните офиси. С цел нашата документация да е защитена, ние наранихме лицевата част на нашите три печата - тази, която полага отпечатъка с текста. По този начин ако се наложи да се сверява образец с отпечатък ще се види дали са ползвани оригиналните печати или някакви други или някой е съставил документ с фалшив печат", подчерта адвокат Мартин Бусаров.

Той обясни, че тази процедура се прави винаги, като тя е законово регламентирана.

"Колегите от Централната избирателна комисия с нарочно решение ни задължиха на първото заседание да извършим това действие, така че нашите съграждани от всички 14 общини могат да бъдат спокойни, че с тези печати ще излиза кореспонденцията единствено и само от РИК", каза адвокат Бусаров. 

Подробности може да видите във видеото към новината!