Направихме първа копка на Скейт парк в Северния парк. Това съобщи във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет - Георги Георгиев.

Ето какво пише още той:

Федерациите по екстремни спортове, главният архитект и колегите ми общински съветници знаят колко дълъг път изминахме, за да намерим най-подходящото място за съвременно съоръжение и съответната за това инвестиция. И ето след година очакваме това да се случи – модерен Скейт парк на площ от 910 кв.м. за близо 650 000 лв. И нямаше как да не се случи, защото все повече тийнейджъри проявяват интерес към екстремните спортове и защото скейтбордингът вече е олимпийски спорт от 2020 г., а нашите спортисти нямат достатъчно места, където да го упражняват.

Проектът е одобрен и той отговаря на целите, които сме си поставили и преследваме заедно с младежите - създаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана среда за ролкови екстремни спортове, отговаряща на световните стандарти.

Някои от формите на съоръжението са провокирани от съществуващата в парка ротонда, а цветовото оформление е базирано на заобикалящата среда. Рампите за скейтборд ще са изработени от стоманобетон в най-различни видове, форми и размери. Сред тях пулове, купи, мини рампи, рампи. Пуловете и другите извити части обикновено са "черешката на тортата“ за всеки скейт парк. Те са най-сложните, физически натоварващи и прецизни елементи за изграждане. А настилките ще са в светло сив и тъмно сив шлайфан бетон, гранитни плочи в тъмно сиво и черен гранит, мозайка от едър естествен камък.

Благодаря на районния кмет Инж. Димитър Димов-Dipl Eng Dimitar Dimov и председателя на комисията по спорт Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva за усърдната работа по осъществяването на проекта и започналата реализация. В очакване сме на един завършен парк, където любителите на скейта ще могат да развиват своите умения.