Направиха ново дарение за книжовното богатство на Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. За десета поредна година, за трети път през 2022 година, издателство "Захарий Стоянов“ и големият дарител Бойко Недялков направиха дарение за Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ и читалищата, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в "Синята зала“  на читалище "Братство“, в която се събраха съмишленици, дарители, автори, представители на културни институти, читалища, граждани.

"Това е инициатива, по вдъхновената идея на Бойко Недялков, тя се развива вече в продължение на десет години. Регионалната библиотека да получава няколко пъти годишно мащабни дарения на съвременна българска литература, класическа литература, преводна, художествена, справочна, детска литература, всички възможни жанрове. Сериозна литература със значими художествени достойнства“, каза основателят и ръководител на издателство "Захарий Стоянов“, Иван Гранитски.

По думите му дарението е над 350 тома. Става въпрос за класици и по-модерна класика. Днешното събитие е посветено на годишнината на Николай Хайтов, както и кончината на академик Антон Дончев.

Свои стихове прочетоха Петър Андасаров и Боян Ангелов.    

"Това е поредно дарение, за което сме много благодарни. Повече от десет години датират тези дарения, но в последните две години те зачестиха. Те ни даряват книги и се превръщат в най-ценните части на нашите библиотечни фондове и колекции“, каза директорът на библиотеката в Кюстендил София Пейчева.

Венцеслав ИЛЧЕВ