Небивал наплив от желаещи да се запишат в групата за първата туристическа обиколка на пловдивските централни гробища отчитат от Free Plovdiv Tour. Местата са запълнени буквално за часове след обявяването на нестандарния тур. Първата обиколка в траурния парк ще бъде тази събота, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

22 туристи са се записали за необичайната обиколка, която е с мото "Тайните на централни гробища в Пловдив", съобщи екскурзоводът Аделина Калъпчиева. Желаещите били многократно повече, но организаторите смятат, че не е редно наведнъж да се изсипипе група от 50 туристи и затова ограничили местата до 20. Все пак направили компромис и записали допълнително още двама души. 

На Централни гробища почиват политици, общественици, артисти, опълченци и военни. Сред тях са художниците Златьо Бояджиев, Георги Божилов – Слона, основателят на АМТИИ Асен Диамандиев, дарителите Анастас Куцооглу и Андон Станев и много други интересни и важни личности.

В траурния парк е издигнат паметник на опълченците, загинали за свободата на България. Обособено е британско военно гробище, в което почиват 56 британски войници от различни националности, загинали по време на Първата световна война на много места на Балканския полуостров. 

По време на обиколката екскурзоводът ще разкаже за промените на гробището след Чирпанското земетресение. В беседата ще има информация за съдбата на старите турски гробища и много други интересни данни данни. 

"Траурният парк не е само място за скръб и раздяла, но и за спомен и почит", отбелязват от Free Plovdiv Tour. Събитието е координирано с ОП "Траурна дейност" и се организира с тяхно позволение и подкрепа. Предвижда се ново издание на нестандартната разходка.