Бургазлия е бил нападнат в собствения му дом, докато слуша музика. Съседът му не издържал на високите децибели и нахлул в апартамента му, разбивайки входната врата, научи "Фокус".  Инцидентът е от 12 април 2022 г., но на 12 юни 2023 г. Бургаският районен е провел заседание по делото.

Ето как се е стигнало до неприятния инцидент: Около 19-19.30 ч. на горепосочената дата нападнатият мъж с инициали Г. П.  се прибрал от работа в дома си, пуснал си музика и анализирал партия шах. Около 21 часа неочаквано в стаята нахлул с крясък непознат мъж (К. С.), приближил се и започнал да го обижда. Побеснелият от шума крещял: “Ти нормален ли си, мишко такава" и “Мишко, спирай музиката, аз ще се разправям с теб". От това Г. П.  много се изплашил, намалил музиката, но непознатият продължавал да крещи, блъснал със замах дъската за гладене, която паднала и тръгнал да излиза. След това се обърнал и със заповеден тон му казал: “Ела да си оправиш вратата". След няколко минути се окопитил след от първоначалния шок, отишъл до входната врата на жилището и установил, че езикът на бравата е счупен, а насрещникът - изкъртен на земята.

След сигнал на тел.: 112 се отзовали от полицията и установили извършителя, който бил съсед. От страна на ищеца е била подадена жалба в полицията и образувана преписка. В исковата молба се твърди още, че в резултат на преживяното ищецът изпитал страх, обида и притеснение, както пряко от поведението на ответника, така и от счупената врата и възможността някой отново да нахлуе в апартамента същата вечер. През следващите седмици продължил да изпитва стрес и трудно изпълнявал служебните си задължения, бил възмутен от случилото се и от казаните обидни думи, притеснявал се да не срещне отново този човек. Във връзка с образуваната преписка установил, че именно ответникът е извършителят и претендира заплащане на обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Направено е искане за допускане до разпит на двама свидетели, както и за изискване и прилагане на образуваната полицейска преписка.

В предоставения срок за отговор нападателят е подал писмен отговор, с който претенцията се оспорва по основание и размер. Излагат се аргументи за упражняван системен тормоз от страна на ищеца по отношение на ответника и всички живущи в сградата, посредством неспазването на нормите за шум и системно слушане на много висока музика. Именно такъв според ответника е бил и поводът за инцидента на 12 април 2022г., поради което се твърди, че е налице съпричиняване. Посочва, че около 30 минути е правил опити и е чукал на вратата на ищеца, за да отвори и намали музиката, но до това така и не се стигнало. Оспорват се причинените вреди и техния размер. Твърди се, че ищецът не е изпитвал изложените силни емоции и стрес, а напротив - на 19 юни 2022г. е подал още една жалба в полицията срещу ответника за влизане взлом в жилището му и отнети 700лв. Не са представени писмени доказателства. Направено е искане за допускане до разпит на двама свидетели, както и за изискване и прилагане на образуваната втора полицейска преписка.  

Ето и част от показанията, дадени от свидетели: Майката на нападнатия заявила, че  след инцидента синът й се е обадил и бил много притеснен. Разказал й, че са му разбили вратата на апартамента и са навлезли вътре. На следващия ден той си взел отпуск, защото бил под силен стрес. .Няколко дни след инцидента синът й идвал при нея, защото се страхувал, а негови приятели няколко месеца са оставали да нощуват при него и да му дават кураж. Уточнява, че синът й притежава лично оръжие. 

Свидетелят М.П. посочва, че с нападнатия са приятели от 7-8 години. Г.П.  е бил под силен стрес, страхувал се, че може да се повтори случилото се. Свидетелят от своя страна го успокоил, казал му да не пуска силна музика, защото от там идва този проблем и че по закон не трябва да пуска музика късно. В същия месец Г.П.  го помолил да остане при него един- два пъти, защото се притеснявал, че отново някой може да влезе в къщата му. Според свидетеля Г.П.  получава нещо като “психоатака" в резултат на този инцидент и все си мисли, че някой нещо ще му направи, ако слуша музика. Уточнява, че е имало и други случаи, в които заедно са пускали музика късно вечерта, но след 9.30 часа свидетелят го помолил да намалят.

От показанията на свидетеля С. (майка на нападателя) става ясно, че около 21 часа на горепосочената дата за пореден път е имало много силен шум от музика, който идвал от апартамента, в който живее Г.П.. Уточнява, че тя живее на горния етаж, а синът й през половината от седмицата е при нея. Шумът обичайно е от много силно пусната музика. Тя слязла до долу и позвънила на вратата, но никой не й отворил и се прибрала вкъщи. Малко след това синът й импулсивно скочил и излязъл видимо ядосан. Тя чула някакви звуци от гласове. Пресрещнала го на стълбите и той й споделил, че е ритнал вратата и е влязъл в апартамента и се разкрещял на Г.П.  да намали музиката. От случилото си синът й се разстроил и излязъл. Свидетелят посочва, че е имало много други случаи на високо пусната музика от съседния апартамент, включително много късно през нощта музиката да се увеличава за 2-3 минути и да се спира. Няколко пъти са били подавани сигнали за силния шум. В продължение на година и половина посочва, че шумът е системен. Когато са се разминавали и го е питала за шума нападнатият е казал, че е бивш ди джей.

Свидетелят В. посочва, че познава страните и са съседи в блока, като тя е на третия етаж, а Г. П.  на четвъртия. Уточнява, че не живее постоянно на адреса, но често е там. Лятото синът й остава там, а понякога дъщеря й или внуците й. Заявява, че Г. П. непрекъснато тероризира съседите с много висока музика, което се случва по всяко време на денонощието. Много пъти се е опитвала да разговаря с него по въпроса, но той й отговарял, че може да прави каквото си иска. В един разговор й заявил, че притежава законен пистолет и ще застреля всеки, който посмее да прекрачи прага му. Шумът от апартамента се чувал понякога всеки ден, а понякога след десет дни, може рано сутрин или късно вечер, както и на обяд. 

К. С. е осъден да заплати на Г.П. сумата от 700 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, страх, безпокойство, безсъние, притеснение, затруднено изпълнение на служебните му задължения, вследствие от нарушаване целостта на жилището му чрез разбиване на входната врата през тъмната част на деня и навлизане в дома му, както и законната лихва, считано от датата на увреждането - 12.04.2022г. до окончателното изплащане и направените по делото разноски в размер на 203 лв. (двеста и три лева), съобразно уважената част от исковете. Съдът отхвърля претенцията за горницата до пълния заявен размер от 1500 лв., както и предявеният иск за заплащане на сумата от 500 лв., като частичен иск от общо 2000 лв. - обезщетение за неимуществени вреди претърпени в резултат от отправени обидни думи и закани със саморазправа. Нападателят ще трябва да плати и  455 лв.  разноски по делото.