Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на септември 2022 г. намаляват незначително спрямо края на юни 2022 г., като достигат 96.0 хиляди. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Отдел "Статистически изследвания"-Стара Загора към Териториално статистическо бюро "Югоизток". Спрямо края на второто тримесечие на 2022 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности "Професионални дейности и научни изследвания“ и "Строителство“. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в дейностите "Образование“ и "Транспорт, складиране и пощи“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост“ и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“- съответно 30.2 и 13.6%.

В края на септември 2022 г. в сравнение с края на септември 2021 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.8 хиляди, или с 0.8%. Най-голямо намаление на наетите в абсолютно изражение се наблюдава в икономическата дейност "Преработваща промишленост“ - с 1.1 хил., а най-голямо увеличение - в "Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0.2 хиляди. В процентно изражение най-значително е намалението в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, а увеличението е най-голямо в "Други дейности“ и "Операции с недвижими имоти“.

Рени АТАНАСОВА