Намалена присъда за убийство предизвика недоволство в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Близки и приятели на Валери Дъбов, убит в центъра на Кюстендил през 2019 година, се събраха на мястото, на което 35-годишният мъж издъхна – улица "Цар Освободител“. Хората изразиха недоволството си от факта, че присъдата на извършителя на деянието Алекс Анков е драстично намалена.

Окръжният съд в Кюстендил е постановил присъда от 19 години затвор, а Апелативен съд – София е намалил наказанието на 5 + 1 години. Не е уважен и искът на майката на Дъбов за 130 000 лева обезщетение.  

Майката на убития – Надежда Дъбова заяви, че това е гавра с паметта на детето  й. "Аз съм разочарована, вече не вярвам на нищо. Една майка не знае как да живее, когато е загубила детето си. Когато хората спят, майката се гърчи от болка. Детето ми обичаше живота, обичаше хората, помагаше на всички, даряваше кръв на нуждаещите се“, каза майката. Тя все пак се надява, че третата съдебна инстанция ще излезе със справедлива присъда.

"Фокус“ припомня, че инцидентът се случи на 17 февруари 2019 година пред заведение в центъра на Кюстендил. След масов бой беше убит 35-годишният Валери Дъбов, а други двама души получиха сериозни телесни увреждания. Окръжният съд постанови за извършителя наказание от 19 години лишаване от свобода. Последва протест от страна на Окръжна прокуратура и настояване за доживотен затвор. Апелативният съд обаче намали присъдата на 6 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ