За втори път село Марково ще е домакин на изключително вкусния и атрактивен фестивал на баницата. Майстори на кулинарното изкушение, традиционно за българската трапеза ще покажат по най-атрактивния начин приготвянето на баницата пред жителите и гостите на община Родопи.

Конкурсът няма възрастови ограничения. Жури ще определи първите места в три категории- сладка, солена и нетрадиционна. Председател на комисията ще бъде шеф Николай Боруков - едно от най-популярните имена на кулинарната сцена под тепетата.

Похапването на баници ще се случва на фона на четвъртото издание на фолклорния фестивал "На мегдана, за колана“.

"Елате заедно да съхраним българските традиции и вкус“, канят организаторите от Кметство Марково и НЧ "Алеко Константинов – 1907“.

Двете фестивални събития ще се проведат днес от 13:00 часа на площада в селото.

Традиционен събор в чест на Светите Константин и Елена ще събере жители на село Първенец и гости тази неделя, 21 май. Равноапостолите, дали името на църквата в селото "Св. Св. Константин и Елена" ще бъдат почетени със света литургия, след което отец Даниел и отец Ерм ще благословят курбан за здраве в "Лесопарк“–село Първенец. Съборът в селото ще продължи с фолклорна програма, а за настроението на гостите ще се погрижат оркестър "Стара Загора“, ДЮТС "Детелинка“ при НЧ "Съзнание“ в селото и ФТА "Дилянка“ в град Пловдив.

Храм "Св. Св. Константин и Елена"  е паметник от местно значение, но от 10 години е затворен за миряните заради опасността от срутване. В момента тече мащабна дарителска кампания за набиране на средства за цялостна реставрация и ремонт на църквата.

Красотата на народните танци и музика ще пресъздадат и на събора в село Браниполе. Програмата започва в 17:30 часа в парка на селото. В нея ще се включат деца от детската градина и училището в Браниполе, ТС "Мераклии" и певческа група "Китка". За още по-доброто настроението на всички присъстващи ще се погрижат музикантите от оркестър "Марица“.

Тържеството в Браниполе е по случай храмовия празник на църквата в селото - “Св. Св. Константин и Елена“. Денят ще започне с литургия, след което ще бъде раздаден и курбан за здраве.