Единадесето поредно издание на Националния събор на овцевъдите стягат край Велико Търново. През тази година традиционното събитие ще протече в дните от 6-ти до 8-ми май. Мястото са добре познатите на всички поляни край Петропавловския манастир, разказа за "Фокус" Симеон Караколев, един от основните организатори и председател на НОКА. В програмата са предвидени редица интригуващи прояви - състезания, кулинарни демонстрации, фолклорни изпълнения и много изненади. Форумът няма да подмине и постиженията в сектора, направени през последната година.

Едно от най-атрактивните за публиката събития - състезанието за най-тежък коч, ще е на 8 май /понеделник/. То ще започне в 11:00 часа, а победителят ще бъде определен безпристрастно единствено и само от кантара. Голямата награда за фермера, който е отгледал животното, ще е премия от 1000 лева.

"Тази година включваме и ново състезание, освен традиционните по ръчно доене на овце, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, конкурсите за сирене, кашкавал и най-оригинален продукт от овче/козе мляко, включваме и състезание за най-дълъг косъм при породата калоферска дългокосместа коза. То ще е от 13:00 часа на 7 май", обяснява още Симеон Караколев.

Друга иновация ще е изложба, която не е правена досега в България. Експозицията ще представи овцевъдството във всички аспекти на живота - в изкуството, в киното, в песните, в пощенски марки, в скулптората и т.н. Паната, които ще са включени в нея, ще са 18.

На събора ще бъдат показани над 600 чистопородни овце и кози, ще има изложба на кучета, конни атракции, изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар. Своя продукция ще изложат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. Ще има и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Ще бъдат показани и тънкостите на домашните сирена от овче мляко на Родопа планина, Тракия и Стара планина. Бито овче сирене, наричано още тулупско, от тулуп /мех/, в който се съхранява, по рецепта от преди 500 години ще прави Салих Паша от смолянското село Бориково - последният пазител на старото мандраджийство в Родопите. Как се меси ръчно кашкавал ще покаже Мина Варджиева от Стара Загора. Тайните на зеленото сирене от тетевенското село Черни вит, неговото преоткриване и възраждането на старите вкусове ще представи Цветан Димитров.Ще има още демонстрации на синдирмьо, бял мъж, свежо сирене, масло, различни видове извара и още млечни специалитети.

Край Петропавловския манастир ще бъде показана селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Цялата програма ще намерите тук.

Луиза ТРАНЧЕВА