Мярка "задържане под стража“ взе съдът по отношение на 26-годишен мъж, обвинен за извършена в нощта на 30 срещу 31 юли т. год. кражба от заведение във Варна на дамска раница, съдържаща парична сума от над 2400 лева, документи, банкови карти, ключове и други лични вещи. Деянието се явява осъществено в условия на опасен рецидив. За това престъпление съобразно българското законодателство е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години.



Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, съдът прие, че са налице и двете изискуеми от закона предпоставки - обосновано предположение за авторство на деянието и реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие. 26-годишният обвиняем е осъждан и по отношение на него престъплението, за което се води настоящото досъдебно производство се явява извършено в условия на опасен рецидив, само около 7 месеца след като е бил освободен от затвора, където последователно е изтърпявал наказания лишаване от свобода в размер общо над две години.

Именно с цел да се предотврати възможността той да извърши престъпление или да се укрие, съдът прецени, че следва да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“.



Определението на Районен съд – Варна подлежи на обжалване в 3-дневен срок, като в случай жалба или протест делото пред ВОС бе насрочено за 5 август от 10 ч.