Основно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил отбеляза днес патронния си празник, предаде репортер на "Фокус“. В училищния двор се събраха учители, ученици и родители за да отпразнуват заедно празника на 204- годишното школо. Сред гостите бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам.-кметът Бойко Клечков, представители на Регионално управление на образованието, на Обществения съвет и на Община Кюстендил.

Пред присъстващите слово произнесе директорът Мариана Панчева. "Днес ние отдаваме дължимото на историята и традицията. Спазваме тържествения ритуал за предаване и приемане на училищното знаме, запяваме най-възторжения и любим химн на светите Кирил и Методий, както и химна на нашето училище, награждаваме най-изявените ученици и учители. Днес трябва да се чувстваме тържествено не само защото ни е празник, а и защото сме първенци в различни области на науката, литературата, изобразителното изкуство и спорта. Първо е училище с възрожденски дух – училище, възпитаващо крилати хора“, каза Мариана Пачева.

Поздрав отправи и кметът инж. Атанасов. "Два века са много време. Това са два века светлина която вие давате и с нея озарявате нашата прекрасна община. За 204 години, направете сметка колко деца са учили, изучили, излезли и прославили нашата община. Има държави с света ,които имат четири пъти по-малка история“, каза Огнян Атанасов. Кметът на Кюстендил отправи призив към ръководството на училището и преподавателите – да продължават да възпитават децата в любов към книгата, в любов към словото, в любов към родината и в духа на българските традиции.

В празничната програма се включиха разнообразни групи и състави от възпитаници на учебното заведение.