Най-старото и голямо училище в областта, СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян, отбеляза тържествено патронния си празник, предаде репортер на "Фокус“. Залата на Народно читалище "Христо Ботев“ в града се оказа тясна, за да събери всички ученици, родители, учители и гости, дошли да уважат празника.

Директорът Росица Шехова връчи награда за Учител на годината, която заслужено получи зам.-директорът на училището, Сийка Вакева. От непедагогическия персонал бе наградена Софка Хубенова. Отличени бяха и отличниците от всички класове в училището, както и шестимата стипендианти, които имат отличен успех и са с най-много изяви в обществения живот на училището през изминалата учебна година.

Бяха връчени и наградите на победителите в конкурса "Аз чета“, който още от първото си издание се превърна в национален.

Шехова поздрави всички присъстващи на днешния празник. "На 11 май всяка година нашето училище отбелязва своя празник и изразява почитта си и уважението си към светите братя Кирил и Методий, създатели на българската азбука, просветители и духовни водачи. 167 години ни делят от началото на просветното дело в град Смолян. Точно в тогавашното Пашмакли се поява първото училище с име "Екзарх Йосиф“ до църквата "Св. Георги“, наследник на което сме ние. Училищата, както и хората преминават през възходи и изпитания. Важно е да отстояваме във времето, водени от  жаждата за знание, просвещение и любов към младостта и прогреса. От дълг да съхраним традициите и да дадем път на новаторите. Средно училище "Св. св. Кирил и Методий“ е новатор. Училището ни е иновативно, дигитално вече, модерно, предизвиква себе си с нови образователни проекти и се стреми към високо качество на обучение за нашите възпитаници. То е духовен център в Средните Родопи. Ние се научихме пред последните години да гледаме на здравето, на знанията си като на капитал, който ежедневно трябва да пазим, да се учим при различни условия, под различни форми, направлявани от собствената си амбиция да сме упорити, да постигаме целите си, да сме задружни и социални за изграждане на устойчиви образователни общности за взаимно учене през целия живот“, каза още директорът на училището.

Учениците, учителите, родителите и гостите на празника бяха поздравени и лично от областния управител на Смолян, Стефан Сабрутев. "На този ден искам да изразя своето уважение и признателност към всички вас за постегнатите през годините успехи, които са плод на всеотдаен и упорит труд. Висококвалифицираният педагогически колектив, подготовката на учениците, иноваторските решения на ръководството, нареждат училището сред най-добрите в областта. През неговите класни са преминали хиляди ученици, а възпитаниците му са успели да се реализират в различни области на живота. С основание можете да се гордеете, че вашето училище е модерна образователна институция с новаторски дух. Бъдете все така целеустремени, креативни и упорити в начинанията, които подемате и целите, към които сте се устремили“, каза областният управител.

Поздравителен адрес от Николай Мелемов, 101 Алпийски полк, Синдиката на българските учители и други институции.

Тържественият концерт продължи с различни певчески, танцови и музикални изяви на талантливите възпитаници на училището.

Нели ГЕРГЬОВСКА