Най-старото читалище в Кюстендил стартира учебната година. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Иван Андонов, председател на читалището.  Детската музикална школа ще приема ученици в класовете по китара, пиано, акордеон, цигулка, кларинет, синтезатор, народно пеене, поп и класическо пеене, солфеж и елементарна теория на музиката.

Тази година в читалището ще работят: Китарен оркестър "Кюстендил", Танцова формация "Нова генерация", Фолк-арт формация, Вокална формация "Неразделни", Фолклорна формация "Трепетлика", Детска фолклорна група "Звездици", Вокална формация "Струмски полъх", Смесен хор "Братство", Туристически хор "Осоговско ехо", Музикална компания "Пей сърце", Студио "Дебют", Клуб по спортни танци "Пауталия", Литературен клуб "Веса Паспалеева", Театрално студио "Бременските музиканти" и Детска театрална школа.

Организират се занимания и в школите по изобразително изкуство, моден дизайн, фотография за деца и чуждоезиково обучение с курс по английски език.

"Както винаги, подготовката в различните форми на обучение е поверена на висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит. Възпитаниците на школите и курсовете към читалището, както и творческите колективи всяка година завоюват призови места в международни и национални фестивали и конкурси“, каза Иван Андонов.

По думите му материално-техническата база на читалището е обновена, залите и кабинетите за репетиции са ремонтирани и освежени, готови да приемат многобройните творчески колективи и ученици в различните курсове и школи.

Венцеслав ИЛЧЕВ