Най-старата асоциация на художниците в Канада - Ontario Society of Artists (OSA), отличи художничката, родена в Добрич Нели Ненкова, която от много години живее на американския континент, но всяко лято се завръща в родната Добруджа, за да вдъхне енергията на родния край, предаде репортер на "Фокус". За престижното отличие съобщи в една от социалните мрежи нейната сестра Венета Ненкова, която също от дълги години живее в Рим, където работи като екскурзовод, основател е на българското училище там и е председател на културна асоциация "Паралел 43“ в италианската столица.

Картината на Нели Ненкова "Северна приказка" е спечелила наградата на журито в 149-то издание - изложба в галерия "Джон Б. Еърд“ в Торонто, представяща творби на нови и познати канадски художници. Темата на изложбата е в унисон с пролетта - "Цветни пръски", а картината на родената в Добруджа художничка е вдъхновена от песента "True Colors" на Ева Касиди. 

Нели е позната на културната общност в Европа и зад океана, носител е на многобройни престижни награди, сред тях и признание за своето изкуство от държавния глава на Ватикана – Йоан Павел II през 2003 г. Победител е в едно от изданията на международното биенале за миниатюрна графика (Ottawa School of Art) в категорията "Intaglio" – Отава, Канада 2018. 

В своя Фейсбук профил Нели Ненкова написа: "Бих искала да благодаря на организаторите на това събитие, особено на Робин Кингсбърг, за цялата работа и ангажираност. Благодаря на всички участници, допринесли за артистичното му разнообразие! Не на последно място, ОГРОМНИ благодарности на моя съпруг, семейство и приятели, които дойдоха на шоуто, за да ме подкрепят и тези, които празнуват с мен отдалеч. Вашата любов и вяра в мен и моето изкуство означават много за мен! Толкова съм щастлива, че ви имам в живота си!".

Жулиета НИКОЛОВА