Най-мащабната акция за почистване на град в страната организират в Добрич и тя ще се състои на 17 септември - събота, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Добрич. Ще има осем събирателни точки за желаещи да се включат - в района на така наречените Рилски блокове пред бившия механотехникум, жк "Дунав“ пред магазин "АВС“, Централната гара, паркинга на ДКЦ - II, жк "Балик“ пред магазин "Томи“, жк "Добротица“ пред магазин "АВС“, жк "Дружба“ пред бившето СОУ "Дора Габе“ и кв. "Рилци“ пред читалището.

В 10,30 ч. започва акцията като "лъчите“ на дейност ще се придвижват към центъра, което ще даде възможност да бъдат почистени повече пространства по пътя им, както и да се включат повече хора. Няма възрастови ограничения. Всеки може да се включи и в по-късен час и ако няма възможност да се присъедини към отделните "лъчи“, би могъл просто да излезе навън и да почисти пространството, където живее. Така всеки добричанин може да направи избор - да живее активно, да бъде отговорен към околната среда и родното си място и да поддържа чистотата.

Акцията е подкрепена от много спонсори и партньори. Това съобщи нейният организатор Калоян Ризов. Той е на 20 години, следва медицина, роден е в Добрич и се завръща в него с желание да помага, да прави добро и да "работи“ на добра воля за общността. 

По-рано тази година той организира първата по рода си подобна акция в добруджанския град, която успя да приобщи не малко граждани - малки и големи, които се включиха в почистването на Градския парк "Св. Георги“ и центъра на града. Сега мащабите са много по-големи, защото най-голямата мечта на Калоян е Добрич да е чист и подреден град. Младият човек сподели, че обича разходките на открито, спорта и виждайки изхвърлените отпадъци на места извън определените за това, е взел решение да бъде активен гражданин и да отстоява своята кауза. Той призна, че това не е единственият му проект като активен гражданин и стъпка по стъпка върви към осъществяване и на останалите. 

Мотото на предстоящата акция е: "Аз мога + Ти можеш = Ние можем“, формулата, чрез която Добрич може да се превърне в най-чистия град в България. Финалът на събитието ще е на откритата сцена на площад "Свобода“, където ще има музика, забавления и изненади.

 

Жулиета НИКОЛОВА